Alma Befőtt Hagyományosan

 Az
alma befőtt egy hagyományos, ízletes és egészséges csemege, amely könnyen
elkészíthető otthon. A befőtt készítése régi szokásokra vezethető vissza,
amikor az emberek az őszi idényben betakarított gyümölcsöket tartósították a
téli hónapokra. Az alma befőtt elkészítéséhez először válasszunk ki
egészséges, friss almát. Fontos, hogy alaposan mossuk meg és hámozzuk meg
őket. Ezután vágjuk fel kisebb szeletekre vagy darabokra az almákat, majd
tegyük őket egy lábasba. Adjunk hozzá vizet, cukrot és fűszereket (pl.
fahéjat, szegfűszeget) a lábasba, majd forraljuk fel az egészet. Amikor az
alma befőtt elkezd forrni, csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk rotyogni lassú
tűzön. Időnként keverjük meg az almát, hogy egyenletesen átsüljön. Amikor az
alma puha lesz és besűrűsödik a lé, vegyük le a tűzről. Az elkészült alma
befőttet tegyük sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le őket jól. A lezárás után
hagyjuk kihűlni a befőtteket, majd tároljuk őket hűvös és sötét helyen. Az
alma befőtt így akár hónapokig is eltartható lesz. Az alma befőtt remek
desszert lehet önmagában vagy például túróval vagy joghurttal tálalva is.
Emellett tökéletes kísérője lehet süteményeknek vagy palacsintáknak is.
Összességében tehát az alma befőtt egy egyszerű és finom módja annak, hogy az
őszi almatermést tartósítsuk és élvezhessük egész évben. Érdemes kipróbálni
ezt a tradicionális receptet otthon is!