Az almafa metszése
fontos teendő a gyümölcsfa egészségének és terméshozamának növelése
érdekében. A megfelelő időben és módon végzett metszés segít a fa formájának
megtartásában, a megfelelő fény- és levegőellátottság biztosításában,
valamint a betegségek és kártevők elkerülésében. Az almafa metszése általában
télen, december és március között történik, amikor a fa pihenő állapotban
van. Az első lépés az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolítása. Ezek a részek
nem csak esztétikailag ronthatják a fa megjelenését, de fertőzést is
terjeszthetnek. A következő lépés az erős és gyenge ágak elkülönítése. Az
erős ágakat érdemes rövidebbre vágni, hogy ne húzzák le a fát. A gyengébb
ágakat pedig érdemes teljesen eltávolítani, hogy ne veszítsék el
energiájukat. Fontos figyelembe venni az almafa korát is. Fiatal fák esetén
fontos az alapformáló metszés, amely segít abban, hogy egyenletes legyen a fa
növekedése és elkerülhetjük a későbbi problémákat. Végül érdemes figyelembe
venni a termesztés céljait is. Ha nagyobb termést szeretnénk elérni, akkor
célszerű kevésbé sűrűn metszeni az almát, hogy több gyümölcs juthasson
helyre. Ha viszont inkább az egészség és az állag fontosabb számunkra, akkor
érdemes inkább sűrűbben metszeni. Az almafa metszése tehát nem csak egy
egyszerű feladat, hanem komoly odafigyelést igényel. Ha azonban betartjuk az
alapelveket és rendszeresen gondozzuk a fát, akkor biztosíthatjuk annak
hosszú élettartamát és gazdag terméshozamát. Ne féljünk tehát nekiállni a
metszésnek, hiszen ezáltal rengeteg előnyt szerezhetünk kedvenc
gyümölcsfánkból!