A befőttes üvegek
sterilizálása fontos lépés a tartós élelmiszerek otthoni elkészítése során. A
steril üvegekbe zárt befőttek hosszabb ideig eltarthatók, és megakadályozzák
a baktériumok elszaporodását az élelmiszerekben. Az első lépés a befőttes
üvegek alapos tisztítása. Meleg szappanos vízzel alaposan mossuk ki őket,
majd öblítsük le alaposan, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen szennyeződés
vagy zsír. Ezután jöhet a sterilizálás. Ehhez két módszer is használható:
forróvizes és sütőben történő sterilizálás. A forróvizes módszer során tedd
az üvegeket egy nagy lábosba, majd öntsd fel őket forró vízzel. Hagyd őket
legalább 10 percig ázni ebben a vízben, majd vedd ki és fordítsd fejre a
sterilizálás végéig. A másik lehetőség a sütőben történő sterilizálás.
Előmelegített sütőben (kb. 120 fok) helyezd el az üvegeket és hagyd őket
legalább 15-20 percig ebben a hőfokban. Fontos, hogy a sterilizált üvegeket
ne érje közvetlenül semmilyen hideg felület, mert ez megrepedezhet vagy akár
eltörhet is. Végül győződjünk meg róla, hogy az üveg fedele is megfelelően
sterilizált-e. Ha cserélhető gumitömítést használsz, azt is tedd forró vízbe
vagy sütőbe egy rövid ideig. A befőttes üvegek sterilizálása időigényes
folyamat lehet, de nagyon fontos lépés az otthoni tartósítás során. Ezzel
biztosítjuk, hogy az elkészült befőtteink hosszú ideig eltarthatóak legyenek
anélkül, hogy romlottak lennének vagy egészségügyi problémákat okoznának. Ne
spóroljunk a sterilizálással, és élvezzük az ízletes házi befőtteket egész
évben!
