Bodza Bor

  A bodza bor egy
hagyományos, ízletes és frissítő ital, amelyet a bodzabogyókból készítenek. A
bodza egy gyümölcs, amelynek az íze kissé savanykás és édes, és tökéletes
alapanyag a borkészítéshez. 1. Bodza bogyók szedése: Első lépésként meg kell
találni a megfelelő bodzabokrot, amely tele van érett bogyókkal. Ezeket
óvatosan szedjük le a növényről. 2. Bogyók tisztítása: Fontos, hogy a
bogyókat alaposan megmossuk és eltávolítsuk róluk az esetleges szennyeződéseket,
rovarokat vagy leveleket. 3. Szárítás: A tisztított bogyókat tegyük egy
sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyjuk őket kiszáradni egy napig. Ez segít
abban, hogy az ízek koncentrálódjanak. 4. Főzés: A szárított bogyókat tegyük
egy nagy fazékba, adjunk hozzá vizet és cukrot, majd forraljuk fel az
egészet. Hagyjuk lassú tűzön főni legalább 30 percig. 5. Szűrés: Miután
kihűlt a bodza szirupunk, szűrjük át egy finom szitán vagy gézen, hogy
eltávolítsuk belőle az esetleges darabokat vagy magokat. 6. Hűtés és tárolás:
Az elkészült bodzaszirupot üveg vagy palackba öntve hűtőszekrényben tároljuk.
Így akár hetekig is eltarthatja marad frissességét. 7. Bor készítése: Ha
szeretnénk bodza bort készíteni, ehhez csak be kell kevernünk a szirupot egy
jó minőségű fehérborral vagy pezsgővel. A bodza bor könnyű és friss íze
ideális választás lehet nyári piknikekre vagy baráti összejövetelekre.
Készíthetünk belőle akár alkoholmentes változatot is gyerekeknek vagy vezető
sofőröknek. Próbáld ki te is ezt az egyszerű receptet otthon!