Bolognai Borda

 A Bolognai Borda egy hagyományos olasz étel, mely nagy
népszerűségnek örvend nem csak Olaszországban, de szerte a világon is. Ez a
tálalásban egyszerű, ám ízében gazdag fogás egyszerűen elkészíthető otthon
is. Az alapja a Bolognai mártás, mely egy húsos paradicsomszósz, amit hosszú
ideig főzünk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ehhez hozzáadunk friss vagy
szárított füstölt sonkát vagy szalonnát, darált marhahúst és sertéshúst. Az
ízesítéshez felhasználhatunk vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert
is. Fontos, hogy lassan pároljuk ezeket az összetevőket az olívaolajon vagy
vajon. Amikor a hús megpirult és az zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a
paradicsomot (friss vagy konzerv is használható) és egy kevés borssal, sóval
és friss bazsalikommal ízesítjük. Ezt követően hagyjuk hosszan főni, hogy az
ízek jól összeérjenek. Miután elkészült a Bolognai mártásunk, következik a
tésztafőzés. A tradicionális Bolognai Bordához általában tagliatelle tésztát
használnak, ám bármilyen más fajta tészta is jó választás lehet. A tésztát
sós vízben főzzük készre. Amikor mindkét lépés kész van, jöhet a tálalás. A
tésztát lecsepegtetjük és összekeverjük a Bolognai mártással. Tetejére
reszelhetünk friss parmezánt vagy más kemény sajtot. Íme, egy gyors és
egyszerű recept arra, hogyan készítsünk otthon finom Bolognai Bordát.
Próbáljátok ki ti is!