A bolognai szósz
egy igazi olasz klasszikus, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is, és
télen is remek választás lehet. A bolognai szósz alapvetően paradicsom alapú
ragu, amelynek fő összetevői a darált hús, zöldségek és fűszerek. Először is,
gyűjtsük össze az hozzávalókat: vöröshagyma, sárgarépa, zeller, darált
marhahús vagy sertéshús, paradicsompüré vagy passzírozott paradicsom, száraz
vörösbor, friss vagy szárított fűszerek (bazsalikom, rozmaring, oregano), só,
bors. Elkészítéséhez először hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben közepes
lángon. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, sárgarépát és zellert, majd
pároljuk meg őket pár percig. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk
meg teljesen. Miután a hús átsült, adjuk hozzá a paradicsompürét vagy
passzírozott paradicsomot. Keverjük össze alaposan, majd öntsük hozzá a
vörösbort is. Hagyjuk felforrni az egészet, majd csökkentsük a lángot és
fedjük le a serpenyőt. Hagyjuk rotyogni legalább egy órán keresztül. Végül
sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd adjunk hozzá friss vagy szárított
fűszereket. Keverjük össze alaposan, majd tálaljuk forró tésztával vagy
rizzsel. A bolognai szósz tökéletes választás télen is, hiszen melegítő
hatása van és tápláló fogásnak számít. Ráadásul könnyedén előre
elkészíthetjük és fagyasztóban is tárolhatjuk későbbi felhasználás céljából.
Így bármikor gyorsan elkészíthetünk egy finom ebédet vagy vacsorát anélkül,
hogy sok időt kellene töltenünk a konyhában. Próbáljátok ki ti is ezt az
egyszerű receptet!