A citrom oltása
egy fontos mezőgazdasági eljárás, amelynek célja egy erőteljes és termékeny
citromfa nemesítése. Az oltás lényege az, hogy egy kiválasztott fajta
(oltvány) rügyét vagy hajtását beültetik egy másik, már meglévő fa (alany)
törzsébe vagy ágába. Az első lépés a megfelelő időpont kiválasztása az
oltásra. A legideálisabb időszak erre a feladatra a tavasz eleje vagy vége,
amikor a növények aktívan növekednek. Fontos, hogy az oltványokat és az
alanyfát is alaposan sterilizáljuk, hogy elkerüljük a betegségek terjedését.
Miután kiválasztottuk az oltványt és az alanyt, következik az oltás
technikájának elsajátítása. A leggyakrabban használt módszer a bemetszéses
oltás, mely során az alany törzsére vagy ágára bemetszést készítünk, majd
ebbe behelyezzük az oltványt. Fontos, hogy a két rész tökéletesen
illeszkedjen egymáshoz. Miután sikeresen beoltottuk a citromfát,
gondoskodnunk kell a megfelelő gondozásról is. Fontos, hogy rendszeresen
öntözzük és tápláljuk a növényt, valamint eltávolítsuk a gyenge hajtásokat és
elszáradt leveleket. Végül érdemes figyelemmel kísérni az újonnan beoltott fa
fejlődését. Ha minden jól sikerült, hamarosan élvezhetjük a friss citromok
ízét és illatát. Összességében tehát a citrom oltása egy izgalmas és hasznos
mezőgazdasági gyakorlat, amelynek segítségével szép és termékeny citromfát
nevelhetünk otthonunkban vagy kertünkben. Érdemes betartani a lépéseket és
figyelemmel kísérni a növény fejlődését, hiszen így garantáltan gazdag
termést szüretelhetünk majd.