A csípős paprikák
széles választéka a világ konyháiban népszerű ízesítőként és fűszerezőként
szolgál. A csípős paprika fajták különböző erősségűek lehetnek, attól
függően, hogy mennyire tartalmaznak kapszaicint, ami felelős a csípős ízért.
Az egyik legismertebb csípős paprika fajta a jalapeno, amelyet gyakran
használnak mexikói és dél-amerikai ételekhez. A jalapeno közepesen erős,
kellemesen csípős ízű paprika, amelyet frissen vagy szárítva is
felhasználhatunk. Egy másik elterjedt csípős paprika fajta a habanero, amely
rendkívül erős és gyümölcsös ízű. A habanero paprikát nagyon óvatosan kell
kezelni, mivel rendkívül csípős lehet. Az ördögnyelv vagy a cayenne bors
további két népszerű csípős paprika fajta, amelyeket gyakran használnak
pikáns ételek elkészítéséhez. Összességében tehát a csípős paprika fajták
számos lehetőséget kínálnak az ételek ízesítésére és megbolondítására. Fontos
azonban figyelembe venni az egyes fajták erősségét, hogy ne vigyük túlzásba a
csípősségüket. Érdemes kipróbálni különböző csípős paprika fajtákat, hogy
megtaláljuk a saját ízlésünknek megfelelőt.