A cukkini
nagyszerű zöldség, amely sokféleképpen felhasználható az ételkészítés során.
Ha egyszerre nagy mennyiségben szereztünk be, vagy épp csak szeretnénk
tartósítani a szezonon túlra, akkor a fagyasztás a legjobb megoldás. Először
is fontos kiválasztani a friss, érett cukkinit. A túl kemény vagy túl puha
példányok nem lesznek jó minőségűek a fagyasztás után. Mossuk meg alaposan,
majd hámozzuk meg vagy hagyjuk rajta a héját, attól függően, hogy milyen állagot
szeretnénk elérni. Vágjuk fel a cukkinit szeletekre vagy kockákra, ahogy
nekünk tetszik. A leggyorsabb és legegyszerűbb módszer az, ha előfőzzük rövid
ideig forró vízben vagy gőz felett. Ez segít megőrizni a zöldség textúráját
és színét. Utána gyorsan hűtsük le jeges vízbe áztatva vagy hideg víz alatt
öblítve. Ez segít megállítani a főzési folyamatot és megőrizni a cukkini
frissességét. Szárítsuk le alaposan a cukkinit papírtörlővel vagy
konyharuhával, hogy ne maradjon rajta nedvesség. Ez fontos lépés ahhoz, hogy
elkerüljük a jégkristályok képződését a fagyasztás során. A végén csomagoljuk
be légmentesen zárható műanyag dobozba vagy zipzáras tasakba. Jelöljük fel a
dátumot is rá, hogy könnyebben nyomon tudjuk követni, meddig tároltuk már. A
fagyasztott cukkinit felhasználhatjuk levesekhez, pörköltökbe, tésztákhoz
vagy akár süteményekbe is. Így egész évben élvezhetjük ennek az egészséges és
finom zöldségnek az ízét és tápértékét. Próbáljátok ki ti is ezt a praktikus
módszert!
