A cukkini lekvár
talán nem az első dolog, ami az eszünkbe jut, amikor lekvárt készítünk, de ez
a zöldség is nagyon jól használható édes ételek elkészítéséhez. A cukkini
lekvár finom és egészséges alternatíva lehet a hagyományos
gyümölcslekvároknak. Az alábbiakban egy egyszerű receptet találsz arra,
hogyan készíthetsz házilag cukkini lekvárt: Hozzávalók: – 1 kg cukkini – 30
dkg cukor – 1 db citrom – 1 vaníliarúd Elkészítés: 1. A cukkinit megmossuk,
meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. 2. Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, a
cukkinit és a vaníliarudat (amit felvágunk és kikaparjuk a magjait). 3. Lassú
tűzön főzzük addig, amíg a cukkini megpuhul. Időnként keverjük meg. 4. Ha a
cukkini már puha, akkor hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 5. Főzzük
további 10-15 percig, amíg kissé besűrűsödik a lekvár. 6. Ha elértük a kívánt
sűrűséget, készítsünk elő üvegeket és töltsük bele a forró lekvárt. Jól
zárjuk le az üvegeket. Érdemes kiemelni, hogy a cukkini lekvár remekül
passzol például pirítósra kenve vagy akár sütemények töltelékének is kiváló
lehet. Ráadásul tele van vitaminokkal és rostokkal is! Próbáld ki te is ezt
az egyszerű és ízletes receptet, és győződj meg arról, hogy a cukkini nemcsak
főzelék formájában finom!
