Édes Káposzta Savanyítása

 Az
édes káposzta savanyítása egy egyszerű, otthon is könnyen elvégezhető
folyamat, amelynek eredményeként finom és egészséges savanyúságot
készíthetünk. A savanyított káposzta nemcsak ízletes, hanem probiotikus
hatású is, így segít a bélflóra egészségének fenntartásában. Először is
válasszunk friss és rostos káposztát a savanyításhoz. Mossuk meg alaposan,
majd vágjuk vékony szeletekre vagy reszeljük le. Ezután sózzuk be a káposztát
alaposan, hogy a nedvesség kijöjjön belőle. Hagyjuk állni kb. 30 percig, majd
gyúrjuk át alaposan a káposztát, hogy még több nedvesség távozzon belőle.
Ezután jöhet a fűszerezés: adjunk hozzá ízlés szerint fokhagymát, köményt,
babérlevelet vagy akár borókabogyót is. Egyesek cukrot is adnak a savanyított
káposztához, hogy enyhítsék az éles ízt. Végül tegyük a káposztát egy
légmentesen zárható üvegbe vagy befőttesüvegbe, nyomkodjuk össze jól, hogy
minél több leve leváljon róla. Takarjuk le egy tiszta ruhával vagy
papírtörlővel, majd tegyük rá a tetejére egy súlyt (pl. egy üveglappal vagy
egy felvágott üveggel), hogy a káposzta alatt legyen mindig nedvesség.
Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 3-4 napig, de akár hetekig is lehet
hagyni érni. Időnként nyissuk ki az üveget, hogy távozhasson belőle az
esetleges gáz, majd zárjuk vissza újra légmentesen. Miután elértük a
megfelelő savanyúságú ízt, tegyük hűtőbe a kész savanyított káposztát. Így
akár hetekig is eltarthatja és élvezheti az ízét és jótékony hatásait.
Összességében tehát az édes káposzta savanyítása egyszerű és egészséges
módszer arra, hogy otthon elkészítsünk egy finom és probiotikus hatású
savanyúságot. Próbálja ki Ön is!