Házi Berkenye Lekvár Készítése

 A
házi berkenye lekvár készítése nemcsak finom, de egészséges csemege is lehet.
A berkenye tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így ideális választás a
téli hónapokban is. Ha szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ízletes lekvárt,
kövesd az alábbi lépéseket: 1. Először is gyűjts össze kb. 1 kg friss
berkenyét. Mossd meg alaposan, majd távolítsd el a szárakat és a magokat. 2.
Tedd a berkenyét egy lábasba, és adj hozzá két-három evőkanál cukrot (ízlés
szerint). Ha szereted édesebben, nyugodtan adj hozzá még több cukrot. 3.
Keverd össze a berkenyét a cukorral, majd tedd a tűzre és forrald fel. Aztán
csökkentsd a lángot, és hagyd rotyogni körülbelül 20-30 percig. 4. Időnként
kevergesd meg, hogy elkerüld az esetleges leégést. Amikor már lágy és pépes
állagú lesz a berkenye, vedd le a tűzről. 5. Ha szeretnéd simábbra az
állagát, használj botmixert vagy turmixgépet az aprításához. 6. Töltsd
üvegekbe a lekvárt, majd zárd le őket jól. Ha tartósítani szeretnéd őket
hosszabb ideig, tedd őket forró vízzel teli fazékba, majd forralasd fel újra
és főzd körülbelül 10 percig. 7. Hagyd kihűlni teljesen a lekvárt a befőttes
üvegekben, majd tárold őket hűvös helyen. Íme, pár egyszerű lépésben
elkészíthetted otthon a finom házi berkenye lekvárt! Próbáld ki bátran és
élvezd az egyedi ízét!