Tudtad, hogy
otthon is könnyedén elkészítheted a saját ketchupodat télire? Ez nem csak
finomabb és egészségesebb verziója a bolti változatnak, de még pénzt is
spórolhatsz vele. Ahhoz, hogy nekiállhassunk ennek az egyszerű és ízletes
receptnek, először összeszedjük az alapanyagokat. 1. Első lépésként szükséged
lesz paradicsomra, hagymára, fokhagymára, ecetre, cukorra, sóra és fűszerekre
(pl. bors, szegfűszeg). Ezekből mind egészséges változatot válassz, hogy a
ketchupod minél táplálóbb legyen. 2. Moss meg 1-2 kiló paradicsomot, vágd
apró darabokra, majd tedd egy nagy lábasba. Adj hozzá egy apróra vágott
hagymát és fokhagymát is. 3. Főzd fel a paradicsomot közepes lángon 20-30
percig. Közben időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja. 4. Ha már puhul
a paradicsom és szétfőtt, vedd le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsd össze
az egészet. 5. Szűrd át egy szitán vagy passzírozd át egy turmixgépen, hogy
eltávolítsd a magokat és héjdarabokat. 6. Tegyél vissza a tűzhelyre a pürét
egy nagy lábasba, adj hozzá 1 csésze ecetet, 1/2 csésze cukrot és sót ízlés
szerint. Ízesítsd fűszerekkel is kedved szerint. 7. Főzd további 30-40 percig
alacsony lángon, amíg besűrűsödik a ketchupod. 8. Ha már elérted a kívánt
sűrűséget és ízt, töltsd üvegekbe és zárd le jól őket. És voilà! Kész is vagy
a házi ketchupoddal télire! Használd szendvicseken, hamburgereken vagy akár
sült krumplin is. Így garantáltan mindenki imádni fogja! Jó étvágyat!
