Keltetési Hőmérséklet

  A keltetési
hőmérséklet az egyik legfontosabb tényező, amikor tojásokat szeretnénk
kikeltetni. A megfelelő hőmérséklet nélkül a tojások nem fognak kikelni, vagy
rossz minőségű csibékkel fogunk találkozni. Az optimális keltetési
hőmérséklet általában 37,5 Celsius fok körül van. Fontos, hogy ezt a
hőmérsékletet folyamatosan fenntartsuk az egész keltetési időszak alatt.
Ehhez használhatunk speciális keltetőgépet, amely automatikusan szabályozza a
hőmérsékletet, vagy kézi módszerekkel is beállíthatjuk. A keltetési folyamat
során fontos figyelembe venni a páratartalmat is, mivel ennek jelentős hatása
van a kikelés sikerességére. Általában a megfelelő páratartalom 50-60% között
van, de ez függ az adott fajtától is. Amikor a tojásokat pár napig keltetjük,
fontos figyelni a fordításra is. Ez azt jelenti, hogy naponta többször
megfordítjuk a tojásokat a keltetőgépben, hogy egyenletesen melegedjenek fel
minden oldalról. A keltetési időszak általában 21 napig tart, de ez változhat
az adott fajtától és a tojások állapotától függően. Fontos figyelembe venni
azonban, hogy nem minden tojás fog kikeln i , ezért mindig érdemes több
tojást elkezdeni kelteni egyszerre. Összességében tehát fontos tudni, hogy
milyen hőmérsékleten és páratartalomban kell tartani a tojásokat a sikeres
kikelés érdekében. Ha ezekre odafigyelünk és betartjuk az alapvető
szabályokat, akkor jó eséllyel számíthatunk arra, hogy egészséges csibéket
nevelhetünk fel saját otthonunkban.