Kökénylekvár

  A kökénylekvár egy
finom és egészséges desszert, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. A
kökény egy kis, savanykás gyümölcs, amelyet nyáron érnek és szedhetünk. A
lekvár elkészítése során fontos, hogy csak érett és tisztított gyümölcsöt
használjunk fel. Az első lépés a kökények megmosása és leszedése a szárakról.
Ezután egy lábasban keverjük össze a gyümölcsöt és a cukrot. Fontos, hogy ne
tegyünk hozzá túl sok vizet, mert a kökényből is ki fog távozni elegendő
folyadék. A következő lépésben főzzük lassú tűzön az egészet, hogy a
gyümölcsök megpuhuljanak és összeérjenek a cukorral. Időnként keverjük meg az
alapot, hogy ne égjen le az alja. Amikor már lágyak a gyümölcsök, vegyük le a
tűzről és hagyjuk kihűlni. Végül turmixoljuk össze az egészet egy botmixer
segítségével, hogy krémes állagú lekvárt kapjunk. Tegyük üvegekbe a lekvárt
és tartsuk hűvös helyen. A kökénylekvár több hétig eltartható így, de ha
szeretnénk még tovább élvezni az ízét, akkor érdemes sterilizálni is az
üvegeket. Összességében tehát a kökénylekvár egy finom és egészséges desszert
lehetőség, amit könnyedén elkészíthetünk otthon is néhány egyszerű lépésben.
Érdemes kihasználni a nyári időszakot és kipróbálni ezt az ínycsiklandó
finomságot!