A lencse egy
nagyon tápláló és egészséges hüvelyes, amely számos ételben használható.
Azonban mielőtt elkészítenénk, fontos az áztatása is. Az áztatás segít
meglazítani a lencse külső héját, ami könnyebbé teszi az emésztését és
csökkenti a puffadást. Emellett a lencse magas rosttartalma miatt az áztatás
elősegíti a jobb tápanyagfelszívódást is. Az áztatás lépései egyszerűek és
gyorsak. Először mossuk meg alaposan a lencsét, majd tegyük egy tálba és
fedjük fel vízzel legalább 4-6 órára. Ez idő alatt a lencse megduzzad és puha
lesz. Ha nincs időnk hosszabb ideig áztatni, akkor forró vízbe is be lehet
áztatni, ez kb. 1-2 órát vesz igénybe. Azonban ennek kevésbé lesz teljes a
hatása, mint a hosszabb ideig tartó áztatásnak. Az áztatott lencsét könnyedén
felhasználhatjuk levesekhez, salátákhoz vagy főzelékekhez is. Így nem csak
finomabbá teszi az ételt, de egészségesebbé is. Összességében tehát érdemes
figyelmet fordítani az alapanyagok előkészítésére is, mint például a lencse
áztatására is, hogy az elkészült étel ne csak finom legyen, hanem könnyen
emészthető és egészséges is.