A padlizsán
fagyasztása egy egyszerű és praktikus módszer annak érdekében, hogy a nyári
szezonban beszerezett friss zöldséget hosszabb ideig megőrizhessük. A
fagyasztás segítségével könnyedén felhasználhatjuk azt későbbi időpontokban
is, például egy finom padlizsános ragu vagy leves elkészítése során. Az első
lépés a padlizsán előkészítése. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk fel
körülbelül egy centiméter vastag szeletekre. Ha szeretnénk, hámozhatjuk is a
padlizsánt, bár ez ízlés kérdése. Ezután meg kell párolni a padlizsánt. Ehhez
forraljunk fel egy lábast vízzel, majd tegyük bele a szeleteket és pároljuk
őket néhány percig, amíg kissé megpuhulnak. Fontos, hogy ne főzzük túl őket,
mert akkor összetapadhatnak. Miután megpároltuk a padlizsánt, hagyjuk
teljesen kihűlni. Ezután szárítsuk le őket papírtörlővel, hogy ne legyen
rajtuk felesleges nedvesség. A következő lépés a padlizsánok csomagolása.
Helyezzük őket egy légmentesen zárható műanyag zacskóba vagy dobozba, majd
tegyük őket a fagyasztóba. Fontos, hogy jól záródjon az edény, hogy ne
kerüljön rájuk felesleges pára és ne szívjanak magukba idegen szagokat. A
padlizsánt egészen 6-8 hónapig is fagyasztva tarthatjuk, így mindig kéznél
lesz, ha valamilyen ételbe szeretnénk belecsempészni ezt az ízletes
zöldséget. Érdemes több adagot is elkészíteni egyszerre és fagyasztani
belőle, így még gyorsabb lesz az ételkészítés későbbiekben. Összességében
tehát a padlizsán fagyasztása egyszerű és hatékony módszer annak érdekében,
hogy hosszabb ideig élvezhessük ezt az ízletes és sokoldalú zöldséget.
Próbálja ki Ön is ezt a módszert otthon és élvezze a friss padlizsán ízét
akár télen is!