Padlizsán Télire Üvegben

 A
padlizsán télire üvegben egy remek lehetőség arra, hogy a nyári szezonban
beszerezett friss zöldségeket hosszabb ideig megőrizzük és élvezhessük télen
is. Ez a tartósítási módszer egyszerű, és csak néhány alapvető lépést
igényel. Először is válasszunk egészséges, érett padlizsánokat, majd mossuk
meg alaposan őket. Ezután vágjuk fel őket szeletekre vagy kockákra, attól
függően, hogy hogyan szeretnénk tárolni őket. Ha szeletekre vágjuk, érdemes
enyhén besózni és hagyni állni egy órán át, majd alaposan lemosni őket. A
következő lépés a steril üvegek előkészítése. Mossuk ki alaposan őket, majd
szárítsuk meg. Töltsük bele a felkészített padlizsánt a üvegekbe, majd
öntsünk rájuk ecetet vagy olajat. Opcionálisan hozzáadhatunk fokhagymát,
friss vagy szárított fűszereket is az íz fokozása érdekében. Zárjuk le
szorosan az üvegeket, majd tegyük őket egy serpenyőbe vízzel teli lábosba.
Forraljuk fel a vizet és főzzük pár percig, ezáltal a tartalmat
pasztörizálva. Ezután vegyük ki az üvegeket a lábosból és hagyjuk őket
kihűlni. Érdemes legalább két-három hétig érlelni az üvegeket sötét helyen,
hogy az ízek jól összeérjenek. Így télen is élvezhetjük a finom padlizsánt
szendvicseken, salátákban vagy bármilyen más ételben. Összességében tehát a
padlizsán télire üvegben egyszerű és hatékony módszer arra, hogy a nyári
zöldségtermésből még hónapokkal később is tudjunk élvezni finom ételeket.
Érdemes kipróbálni ezt a tartósítási módszert otthon is!