Padlizsán Télire

 A
padlizsán egy igazán sokoldalú zöldség, amelyet többféle módon elkészíthetünk
és tárolhatunk télire. Ha szeretnénk, hogy egész évben élvezhessük ennek az
ízletes zöldségnek az ízét és tápanyagait, érdemes befőzni vagy
lefagyasztani. Először is, válasszunk ki egészséges, friss padlizsánokat a
helyi piacról vagy boltból. Mossuk meg alaposan őket, majd vágjuk fel őket
kisebb darabokra. A legegyszerűbb módja annak, hogy télire eltároljuk a
padlizsánt, az a fagyasztás. Egyszerűen csomagoljuk be légmentesen zacskókba
vagy dobozokba a felvágott padlizsánokat, majd tegyük őket a fagyasztóba. Így
hónapokig eltarthatják frissességüket és ízüket. Ha viszont inkább befőznénk
a padlizsánt, akkor először is készítsük elő a befőző üvegeket. Tegyük bele a
felvágott padlizsánokat és adjunk hozzá sót, ecetet és fűszereket ízlés
szerint. Majd fedjük le az üvegeket steril címkékkel és tegyük őket
vízfürdőbe. Főzzük őket addig, amíg az üvegek belseje jól átmelegszik. Ezután
vegyük ki őket és hagyjuk kihűlni. Így egész télen élvezhetjük a finom
padlizsán ízét salátákban, szószokban vagy egyéb ételekben. Ne feledkezzünk
meg róla, hogy a padlizsán nagyon egészséges zöldség, tele van rosttal és
vitaminokkal. Tehát ne habozzunk télire eltárolni belőle!