Pancetta Szalonna

 A
pancetta szalonna egy olasz eredetű, füstölt vagy fűszerezett sertéshús
termék, ami nagyon hasonlít a hagyományos magyar szalonnához. A pancetta
legfőbb jellemzője az, hogy a sertésborda hasának bőr nélküli részét
használják fel a készítés során. Ez a rész sokkal zsírosabb és ízesebb, mint
a hagyományos szalonna, ami miatt sokan kedvelik. A pancetta elkészítése
egyszerű, de időigényes folyamat. Először is a sertésborda bőrét
eltávolítják, majd a húst sózzák és fűszerezik (általában feketebors, fokhagyma
és esetleg rozmaring kerül bele). Ezután a húst tekercsbe sodorják és hosszú
ideig érlelik, hogy az ízek jól összeérjenek. Végül a pancettát vagy füstölve
vagy szárazon érlelik tovább. A pancetta nagyon népszerű az olasz konyhában,
sokféle ételben használják fel. Leggyakrabban tésztaételekhez adnak hozzá
apró kockákra vágva vagy vékony csíkokra szelt formában. Emellett salátákhoz
is remekül passzol, és még pizzára is gyakran kerül rá. Összességében a
pancetta egy igazán finom és karakteres ízű szalonnaféle, amelyet érdemes
kipróbálni azoknak, akik szeretik az olasz konyhát vagy egyszerűen csak
változatosságot szeretnének vinni az étrendjükbe. Érdemes beszerezni egy
darabot belőle és kipróbálni otthon is!