Paprikaszósz

 A paprikaszósz egy igazán ízletes és sokoldalú alapanyag,
amely számtalan ételünknek adhat különleges pikáns ízt. Számos változata
létezik a világ különböző részein, leginkább azonban a mexikói és
dél-amerikai konyhákban használják. A paprikaszósz elkészítése viszonylag
egyszerű, és otthon is könnyedén elkészíthető néhány alapanyagból. Első
lépésként válaszd ki a paprikát, amelyből szeretnéd elkészíteni a szószt.
Lehet csípős vagy édes paprika is, attól függően, hogy milyen ízvilágot
szeretnél elérni. A paprikát vágd apró darabokra, majd tedd egy serpenyőbe
olajjal együtt. Pirítsd meg pár percig, majd adj hozzá egy kis sót, borsot és
fokhagymát ízlés szerint. Ha szereted a csípős ízeket, akkor adj hozzá egy
kis chilit is. Folytasd a főzést addig, amíg a paprika megpuhul és összeérnek
az ízek. Ha szükségesnek érzed, akkor adj hozzá egy kevés vizet is, hogy
könnyebben összeálljon a szósz. Ha már elkészült, turmixold össze az egészet
sima pépes állagúra. Ízlés szerint még hozzáadhatsz citromlevet vagy ecetet
is a savanykás ízek kedvelőinek. Ha van lehetőséged friss zöldfűszerekkel
(pl. petrezselyem, koriander) vagy paradicsommal is gazdagíthatod az
ízvilágot. Az elkészített paprikaszószt tálald kedvenc ételeid mellé vagy
használd fel mártogatónak tortillachipshez vagy zöldségekhez. A saját
készítésű paprikaszósz garantáltan fel fogja dobni az ételeidet és lenyűgözi
majd családod és barátaidat is!