A
paradicsom szósz télire készítése remek módja annak, hogy az egész év során
élvezhessük a friss paradicsom ízét. A paradicsom szósz nem csak finom és
egészséges, de sokféleképpen felhasználható, legyen szó tésztaételekről,
pizzáról vagy akár húsokról. Az első lépés a paradicsomok előkészítése.
Válassz érett, piros és szaftos paradicsomokat, majd mossuk meg és távolítsuk
el a szárakat. A paradicsomokat vágjuk ketté vagy negyedekbe, majd távolítsuk
el a magokat. Ezután jöhet a főzés. Egy nagy lábasban hevítsünk olajat,
adjunk hozzá apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd pároljuk őket
üvegesre. Ezután adjuk hozzá a paradicsomokat és fűszereket (pl. só, bors,
bazsalikom), majd főzzük lassú tűzön legalább egy órán át. Ha a szósz
megfelelő sűrűségűre főtt össze, akkor jöhet a télire való eltevés. Töltsük
üvegekbe vagy befőttesüvegekbe a forró szószt, majd zárjuk le őket alaposan.
Az üvegeket állítsuk fejre lehűlni, majd tároljuk őket hűvös és sötét helyen.
Így egész télen élvezhetjük a friss paradicsom ízét bármelyik ételünkben. Ne
feledjük, hogy a házi készítésű paradicsom szósz nem csak finomabb és
egészségesebb lehet, de sokkal kevesebb tartósítószert is tartalmazhat, mint
a bolti változatok. Érdemes tehát kipróbálni ezt az egyszerű receptet!
