Ribizli Lekvár

 A
ribizli lekvár egy finom és egészséges alternatíva a bolti, mesterséges
tartósítószerekkel teli dzsemeknek. A ribizli gazdag C-vitaminban és
antioxidánsokban, így nagyszerű választás lehet a téli hónapokban is, hogy
erősítsük az immunrendszerünket. Hogyan készítsük el otthon a ribizli
lekvárt? 1. Először válogassunk ki és mossunk meg egy jó minőségű ribizlit. A
cseresznye vagy fekete ribizli mindkettő tökéletesen alkalmas erre a célra.
2. Tegyük a megtisztított ribizlit egy lábasba, majd adjunk hozzá némi vizet
és cukrot. Az arány legyen kb. 1:1 ribizli és cukor. 3. Főzzük lassú tűzön,
amíg a ribizli megpuhul és az egész massza sűrűsödni kezd. Időnként keverjük
meg, hogy ne égjen le az alja. 4. Ha már eléggé sűrű a lekvár, vegyük le a
tűzről és hagyjuk kihűlni. 5. Ha szeretnénk még simább állagot elérni,
turmixolhatjuk is a lekvárt. 6. Töltsük üvegekbe és zárjuk le jól őket steril
gumikupakkal. Érdemes előre elkészíteni néhány üveg lekvárt és tárolni hűvös
helyen, hogy bármikor elővehessünk egy adagot belőle például reggeli
pirítósainkhoz vagy desszertekhez. Összességében tehát a ribizli lekvár
nemcsak finom, de egészséges alternatívát jelent a bolti változatok helyett.
Érdemes kipróbálni otthoni elkészítését is!