A
sóska egy finom és tápláló zöldség, amelyet sokféleképpen fel lehet használni
a konyhában. Azonban néha előfordulhat, hogy egyszerre több sóska is termett
a kertben vagy éppen akciósan vásároltunk belőle, és nem tudjuk azonnal
felhasználni az összeset. Ilyenkor jó megoldás lehet a sóska fagyasztása,
hogy később is élvezhessük friss ízét és tápértékét. Először is fontos
megemlíteni, hogy a sóska fagyasztása előtt alaposan meg kell mosni és
megszárítani a leveleket. Ezután választhatunk, hogy egész hajtáskákat vagy
apróra vágott leveleket fagyasztunk-e le. Ha egész hajtáskákat választunk,
érdemes egy vékony réteg olajjal átitatott papírtörlőbe csomagolni őket, hogy
ne tapadjanak össze a fagyasztás során. Ha inkább levél formájában szeretnénk
lefagyasztani a sóska leveleket, egyszerűen csak vágjuk apró darabokra és
tegyük őket egy légmentesen záródó műanyag zacskóba vagy dobozba. Ne feledjük
ráírni a csomagra a dátumot, így könnyebben nyomon követhetjük, meddig
tároljuk már a fagyasztóban. Amikor használni szeretnénk a fagyasztott sóska
leveleket, nem szükséges felolvasztani őket előtte. Egyszerűen vegyük ki a
fagyasztóból és adjuk hozzá az ételeinkhez. Fontos azonban figyelembe venni,
hogy a fagyasztás során kissé megváltozhat az állaga és az íze is enyhén
elveszítheti az eredeti zamatait. Összességében tehát ha túl sok sóska
termett vagy akciósan vettünk belőle nagyobb mennyiséget, bátran fagyasszuk
le a zöldséget, hogy később is élvezhessük annak finom ízeit és
tápanyagtartalmát. Így nemcsak pénzt spórolhatunk meg, de mindig kéznél lesz
egy adag friss sóska az étkezéseinkhez.