A
sült paradicsom télire egy fantasztikus módja annak, hogy élvezhessük a nyári
ízeket akár a hideg hónapokban is. Ez a tartósítási módszer lehetővé teszi,
hogy egész évben friss paradicsom ízét élvezhessük bármikor. Először is,
válasszunk ki egészséges és érett paradicsomokat. Fontos, hogy ne legyenek
túl lágyak vagy túl kemények. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk őket félbe
vagy negyedekbe, attól függően, hogy mekkora szeletekre szeretnénk vágni
őket. Egy tepsiben terítsünk ki pergamenpapírt, majd helyezzük rá a
paradicsomokat. Adjunk hozzá olívaolajat, sót, borsot és friss fűszereket
(pl. rozmaringot vagy bazsalikomot) ízlés szerint. Süssük a paradicsomokat
alacsony hőmérsékleten hosszabb ideig. A lassú sütés segít kifejleszteni a
paradicsomok ízét és aromáját. Ha kész, hagyjuk őket kihűlni teljesen. Az
elkészült sült paradicsomokat tegyük üvegekbe és öntsünk rájuk olívaolajat.
Lehetőség szerint tömörítsük meg őket az üvegekben, hogy minél kevesebb
levegő maradjon közöttük. Végül zárjuk le az üvegeket szorosan és tároljuk
őket hűvös, sötét helyen. Így akár több hónapon keresztül is élvezhetjük a
sült paradicsomok ízét és frissességét. Összességében a sült paradicsom
télire egy remek módja annak, hogy megőrizzük a nyár ízeit és aromáit akár a hideg
hónapokban is. Könnyen elkészíthető és sokféleképpen felhasználható az
ételeinkben vagy akár önállóan is egy finom harapnivalóként. Érdemes
kipróbálni ezt az egyszerű, mégis ízletes konzerválási módszert!
