A szarvasmarha
állatok különböző fajtái nagyon népszerűek a mezőgazdasági termelésben és az
élelmiszeriparban is. Az egyes fajták eltérnek egymástól a méret,
termékenység, húshoz való hajlam és hasznosított terület tekintetében. Az
Angus marha az egyik legismertebb szarvasmarha fajta, amelyet elsősorban a
húsminőségéért tartanak. A Hereford fajtát pedig rendkívül jó termékenysége
miatt választják, valamint megállja helyét a hústermelésben is. A Charolais
fajta a húshoz való hajlamáról ismert, nagy izomtömeget képeznek. A Limousin
marhák szintén kiválóak a húsminőségük miatt. Emellett a Simmental fajtát
sokan választják a nagy testmérete és jó tejtermelése miatt. A Jersey marha
kiváló tejtermelő képességeiről nevezetes, míg a Holstein fajta a legnagyobb
tejtermelést produkálja. A Dexter fajta kisebb termetű, de igen jó tej- és
húsminőséggel rendelkezik. Összességében tehát számos különböző szarvasmarha
fajtából választhatnak a gazdálkodók az igényeiknek megfelelően. Fontos
figyelembe venni az adott fajta tulajdonságait és felhasználási területét,
hogy optimális eredmények érhetőek el a tenyésztés során.
