A szeder lekvár
egy finom és egészséges tartósított gyümölcskészítmény, amelyet általában a
nyári időszakban készítenek a friss szederből. A szeder egy lila vagy fekete
bogyós gyümölcs, amely gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, így rendkívül
egészséges választás a lekvár alapanyagának. 1. Először is válasszunk ki
egészséges, érett szedret a lekvárhoz. Fontos, hogy a gyümölcsök frissek és
érettek legyenek, így a lekvárunk igazán ízletes lesz. 2. Mossuk meg alaposan
a szedret, majd távolítsuk el a szárakat és rothadt darabokat. 3. Tegyük fel
főni a tisztított szedret egy lábasba közepes lángon. Adjunk hozzá egy kevés
vizet is, hogy ne égjen le a gyümölcs. 4. Amikor a szeder megpuhult és
kellemesen sűrűsödik, adjunk hozzá cukrot ízlés szerint. Keverjük össze
alaposan, majd főzzük további pár percig. 5. Ha szeretnénk, aprított
citromhéjjal vagy vaníliával ízesíthetjük a lekvárt. 6. Amikor elkészült a
lekvár, töltsük sterilizált üvegekbe és zárjuk le azokat jól. 7. Hagyjuk
kihűlni teljesen, majd tároljuk hűvös helyen. A szeder lekvár remek választás
reggelire pirítóson vagy péksüteményeken, de akár desszertekhez is kiválóan
passzol. Ezen kívül tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így segíthet
erősíteni az immunrendszert is. Próbáljátok ki ti is otthon ezt az egyszerű
receptet!