Szederlekvár

 A
szederlekvár készítése egy egyszerű, de annál finomabb módszer arra, hogy
kihasználd a nyár végi szederszezont. A szederlekvár elkészítése nem igényel
sok időt és energiát, de a végeredmény egy igazi csemege lesz. Először is,
gyűjts be kb. 1 kg érett szedret. Mossd meg alaposan őket, majd tedd egy
lábasba és kezdd el felforralni őket közepes lángon. Amikor a szedrek
összeesnek és pépes állagúvá válnak, vedd le a tűzről és turmixold össze őket
egy botmixer segítségével. Ezután add hozzá a cukrot (kb. 300-400 g, attól
függően, milyen édesre szeretnéd), valamint egy kevés citromlevet. Folytasd a
főzést közepes lángon, időnként kavargatva. Amikor a lekvár sűrűsödni kezd és
elérte a kívánt állagot (kb. 20-30 perc főzés után), vedd le a tűzről. Végül
töltsd üvegekbe a forró lekvárt, majd zárd le azokat. Hagyd kihűlni és tárold
a hűtőben. A szederlekvár tökéletes választás reggelire pirítósra kenve vagy
desszertekhez sütemények töltelékének is remekül alkalmas. Próbáld ki ezt az
egyszerű receptet és élvezd az ízek harmóniáját!