Szilva Befott Telire

 A
szilva befőtt telire elkészítése egy hagyományos módszer, amelynek során az
érett szilvákat cukros lében tartósítjuk, hogy egész évben élvezhessük az
ízüket. A szilva befőtt kiváló desszert lehet pirított kenyérrel vagy
fagylalattal, de akár reggeli müzlibe is tökéletes. Az első lépés a szilvák
előkészítése. Mossuk meg alaposan őket, majd vágjuk félbe és távolítsuk el a
magjukat. Ha kisebb darabokra szeretnénk vágni őket, akkor most ezt is
megtehetjük. Ezután készítsünk egy cukorszirupot, amelyhez vízben feloldunk
cukrot és esetleg fűszereket (pl. fahéjat, vaníliát) is hozzáadhatunk az
ízesítés érdekében. Tegyük a szilvákat a cukorszirupba, majd forraljuk fel az
egészet. Ezután főzzük lassú tűzön addig, amíg a szilvák megpuhulnak és a lé
besűrűsödik. Végül töltsük üvegekbe a befőttet, majd tegyük őket fejjel
lefelé egy tálba és hagyjuk kihűlni teljesen. Így elkészült a finom szilva
befőtt, amelyet bármikor elővehetünk és élvezhetünk egy szelet friss
kenyérrel vagy egy gombóc fagylalttal. Jó étvágyat!