A szilva egy finom
és egészséges gyümölcs, amely számos jótékony hatással rendelkezik a
szervezetre. Azonban sokan aggódnak azért, hogy a szilvában található
szénhidrát mennyisége miatt nem fogyaszthatják diétás vagy cukorbetegségben
szenvedő emberek. A szilva valóban tartalmaz szénhidrátot, de ennek
mennyisége viszonylag alacsony. Egy átlagos méretű szilva körülbelül 7-8
gramm szénhidrátot tartalmaz, ami nem sok ahhoz képest, hogy milyen
egészséges és tápláló gyümölcsről van szó. Emellett a szilva rosttartalma is
magas, ami segít lassítani a vércukorszint emelkedését és hosszan tartó
telítettség érzetet biztosít. Ha diétázol vagy cukorbeteg vagy, akkor sem
kell teljesen elhagynod a szilvát a táplálkozásodból. Fontos azonban figyelni
a mennyiségre és kombinálni más alacsonyabb szénhidráttartalmú ételekkel.
Például reggelire fogyaszthatsz egy-két szem szilvát egy adag fehérjével (pl.
tojással), hogy csökkentsd a glikémiás indexét az étkezésednek. Összességében
tehát a szilva szénhidráttartalma nem akadályozza meg azt, hogy élvezd ennek
az egészséges gyümölcsnek az ízét és jótékony hatásait. Csak ügyelj arra,
hogy mértékkel fogyaszd és kombináld más egészséges ételekkel az
étrendedben!Így élvezheted a szilva minden előnyét anélkül, hogy aggódnod
kellene a magas szénhidráttartalom miatt.
