A
szilvabefőtt szirup egy finom és egészséges alternatíva a hagyományos cukros
üdítőitalok helyett. Könnyen elkészíthető otthon, és számos egészségügyi
előnnyel jár. Az első lépés az, hogy szilvát válasszunk a sziruphoz. A
szezonális friss szilva a legjobb választás, de ha nincs lehetőségünk ilyen
beszerzésre, akkor használhatunk fagyasztott vagy akár konzervelt szilvát is.
A következő lépés a szilva megtisztítása és felvágása. A magokat
eltávolítjuk, majd felaprítjuk vagy leturmixoljuk a gyümölcsöt. Ezután egy
lábasba tesszük a szilvát, hozzáadunk vizet és cukrot ízlés szerint. Egy kis
citromlevet is facsarhatunk bele az extra frissességért. A keveréket lassú
tűzön felforraljuk, majd hagyjuk kis lángon főni legalább 30-40 percig, amíg
a szilva teljesen össze nem fő. Amikor elkészült a szirup, átszűrjük egy
szitán vagy gézen keresztül, hogy eltávolítsuk belőle a gyümölcs darabokat.
Végül üvegekbe töltjük a szirupot, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben
tároljuk. A szilvabefőtt szirup nagyszerű alternatíva lehet az üdítőitalok
helyett, hiszen természetes alapanyagokból készül, kevesebb cukrot tartalmaz
és tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Próbáld ki te is ezt az
egyszerű receptet otthon!
