A
szőlőbefőtt egy őszi, téli finomság, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon
is. Ez az édes és savanykás finomság tökéletes desszert lehet, de akár húsok
mellé is tökéletes köret. Először is válasszunk ki egészséges, érett
szőlőszemeket a befőtt elkészítéséhez. Mossuk meg alaposan a szőlőt, majd
csepegtessük le róla a vizet. Ezután készítsük el a befőtt léét. Ehhez
forraljunk fel egy nagy lábasban vizet cukorral és citromsavval. Adjuk hozzá
az előkészített szőlőszemeket, majd főzzük őket addig, amíg a héjuk
áttetszővé válik. Amikor elkészült a befőtt lé, töltsük üvegekbe a
szőlőszemeket és öntsük rá a forró lévet. Fontos, hogy az üvegek legyenek
sterilizáltak és jól lezárhatóak. Végül zárjuk le az üvegeket, és tegyük őket
fejjel lefelé hűlni. Így megakadályozhatjuk a levegő bejutását az üvegekbe,
ami elrontaná a befőtt minőségét. A szőlőbefőtt néhány hét alatt kifejti
teljes aromáját és ízét. Érdemes hagyni pihenni egy kicsit az elkészítése
után, hogy minden íze összeérjen. Jó étvágyat!