Vargánya Pörkölt

 A
vargánya pörkölt egy népszerű és finom étel, melynek elkészítése egyszerű, de
mégis ízletes eredményt garantál. A vargánya egy erdei gomba fajta, melyet
általában ősztől kora tavaszig lehet gyűjteni a erdőkben. Az első lépés a
vargányák megtisztítása és feldarabolása. Fontos, hogy alaposan megmosd és
megszárítsd a gombákat, majd vékony szeletekre vágd őket. Ezután egy lábasban
forrósíts fel olajat vagy vajat, és süsd meg benne a gombaszeleteket, amíg
kiengedik a levüket és megpuhulnak. Következő lépésként adj hozzá apróra
vágott hagymát és fokhagymát a gombákhoz, majd pirítsd meg őket együtt. Ha ez
elkészült, szórd rá a pörkölt fűszerkeveréket (paprika, bors, só) és öntsd
fel kevés vízzel vagy alaplével. Lassú tűzön hagyd rotyogni az egészet legalább
30-40 percig, hogy a gombák jól összeérjenek az ízek. Amikor már szép
szaftosnak tűnik a pörkölted, vedd le a tűzről és hagy néhány percig pihenni.
A vargánya pörköltet általában rizzsel vagy friss kenyérrel tálalják, de akár
tészta is jó kiegészítő lehet hozzá. Jó étvágyat!