A vargánya
tisztítása fontos feladat a konyhában, hiszen ezek a szűrők a zsírt és egyéb
szennyeződéseket gyűjtik össze, így segítve megvédeni a konyhai elszívó
rendszert. Ha nem tisztítjuk rendszeresen a vargányát, akkor az
elzsírosodhat, ami egyrészt csökkentheti a hatékonyságát, másrészt pedig
növelheti a tűzveszélyt. Az első lépés a vargánya eltávolítása a készülékből.
Ezután forró, szappanos vízben áztassuk be legalább 15-20 percig, hogy
fellazítsuk rajta az lerakódott zsírt. Ezután alaposan dörzsöljük át egy régi
fogkefével vagy kefével, hogy eltávolítsuk a maradék szennyeződéseket.
Fontos, hogy ne használjunk erős vegyszereket vagy szivacsot, mert ezek
megrongálhatják a vargányát. Ha nagyon koszos a vargánya, akkor lehet, hogy
több mosásra van szükség annak érdekében, hogy teljesen megtisztítsuk. Ha már
elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor öblítsük át jól és hagyjuk
megszáradni. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a vargányát legalább
hetente egyszer-havonta egyszer attól függően, mennyire használjuk. Így
nemcsak hosszabb életet biztosíthatunk neki, hanem biztonságosabbá is
tehetjük vele konyhánkat. Ne feledjük tehát rendszeresen gondozni és
tisztítani ezt az apró, de annál fontosabb konyhai eszközt!